Humanlinks

Αγαπητοί φίλοι,

Καλώς ήρθατε στο 4ο πολυθεματικό φεστιβάλ μας με θέμα “Ανθρώπινοι Σύνδεσμοι και Κοινότητα σε μια εύθραυστη και ευάλωτη εποχή”. Η βασική ιδέα του θέματος καθώς και όλων των τομέων που συγκροτούν τον σκελετό του φεστιβάλ αναδύθηκε φέτος ως ένα αίτημα από την ίδια την εποχή, η οποία ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο οριακή, σε πολλά επίπεδα, όσο τώρα. Με μια πανδημία που σκοτώνει ή δημιουργεί χρόνια συμπτώματα, διχάζει και θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την επιστήμη, που ζει έναν δικό της εμφύλιο και αλληλοαμφισβήτηση. Με την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις μεγάλων ερευνητικών οργανισμών και επιστημόνων επί των περιβαλλοντικών, οι οποίοι εξέπεμπαν ήδη σήματα κινδύνου από την περασμένη δεκαετία. Με κοινωνική αποστασιοποίηση, εντάσεις και πόλωση, ερημοποιημένες τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, ενδοοικογενιακή βία και γυναικοκτονίες, με μια συχνότητα που σοκάρει. Μια κοινωνία που ζει πλέον διαδικτυακά στο μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς της, εντός της οικογένειας, στο πεδίο της εκπαίδευσης και της εργασίας, της διασκέδασης και του σχετίζεσθαι.

Εξαρχής ως ομάδα πιστέψαμε και αποφασίσαμε να ενεργήσουμε με τα καλύτερα γνωστικά υλικά που διαθέτουμε, να θέσουμε ως βάση τις αρχές μας, την καλή μας διάθεση και τον ενθουσιασμό μας και να συνεργαστούμε με την κοινότητα, διότι πιστεύουμε ότι η λύση βρίσκεται εκεί. Ποτέ δεν ξεχάσαμε από που προήλθαμε οι περισσότεροι από εμάς, τις δικές μας κρίσεις, τον φόβο, το κενό και την μοναξιά και καταφέραμε να περάσουμε την γέφυρα προς την ίδια την ζωή, η οποία πάντα φροντίζει και μεριμνά. Πιστεύουμε ότι μια συλλογική αφύπνιση και μετακίνηση της κοινότητας θα έδινε αυτό που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος: Ασφάλεια και τρόπους να ζήσει καλύτερα σε σχέση και σε σύνδεση με τους συνοδοιπόρους του, σε αυτό το σύντομο ταξίδι του στην ζωή. Η κοινότητα μπορεί να ενδυναμώσει, να αγκαλιάσει, να συγχωρέσει, να εκπαιδεύσει και να μεταμορφώσει αυτές τις εστίες που μαραζώνουν εντός του πλαισίου της, με κίνδυνο τον κυριολεκτικό ή συμβολικό αφανισμό της. Κανένα σπίτι, κανένας άνθρωπος μόνος, ή μια ομάδα, δε μπορούν να καταφέρουν κάτι ουσιαστικό, εάν δε σχετιστούν ως άτομα ελεύθερα και αυτόνομα μέσα στην κοινότητα.

Στην βάση αυτή, κρίναμε ότι θα έπρεπε να οργανωθεί το φεστιβάλ μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηριχθεί στους πυλώνες που συγκροτούν την ίδια την κοινότητα. Αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε εκπροσώπους αυτών των βασικών πυλώνων, οι οποίοι για πολιτισμικούς και πολιτικούς λόγους θεωρείται ότι δε σχετίζονται ή δεν αλληλεπιδρούν. Εμείς ωστόσο θεωρούμε ότι έχουν κοινή καταγωγή και κοινό προορισμό και αλληλεπιδρούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τολμήσαμε να προσκαλέσαμε τα τέκνα αυτών των τομέων, τα παιδιά της ίδιας της κοινότητας να μοιραστούν μαζί μας αυτά που χρειάζεται να ξανακούσουμε ως ομάδα και ως κοινωνία, όλοι μαζί. Να νιώσουμε ελπίδα, να νιώσουμε τον καθαρό καλό εαυτό μας και τον αδελφό ή συνάνθρωπο δίπλα μας, διότι ποτέ δεν τον χρειαστήκαμε και δεν μας χρειάστηκε, όσο σήμερα.

Είναι ωστόσο η εποχή όπου μπορούμε να αδράξουμε την ευκαιρία, όσο παράδοξο κι “αντιεπιστημονικό” κι αν ακούγεται και να δώσουμε νόημα στην ζωή μας χρωματίζοντάς την. Αληθινό νόημα, χωρίς περιορισμούς και εκπτώσεις. Να ζήσουμε επιτέλους όπως επιθυμούμε, ορίζοντας μόνοι μας τον τρόπο, στο πλαίσιο της συμβίωσής μας με άλλους.

Στο φεστιβάλ που και φέτος θα γίνει διαδικτυακά θα είμαστε όλοι εκεί να ακούσουμε, να μοιραστούμε, να συγκινηθούμε, να μάθουμε. Μην διστάσετε να προτείνετε ιδέες ώστε να γίνουμε καλύτεροι και πάντα θα είμαστε διαθέσιμοι, σε ό,τι μας χρειαστείτε.

Καλώς να έρθετε και ευχόμαστε καλή διασκέδαση.

Copyright 2021 All rights reserved