Νικόλαος Μιχαλόπουλος

Καθηγητής

Ο Καθηγητής Νικόλαος Μιχαλόπουλος απεφοίτησε από το Τμήμα Χημείας (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1984) και απέκτησε Μάστερ (1985) και στη συνέχεια PhD (1989) από το Πανεπιστήμιο Paris VII (Γαλλία) στις Ατμοσφαιρικές Επιστήμες. Μετά από μεταδιδακτορική παραμονή στη Γερμανία (1989-1991) και στρατιωτική θητεία (1991-1993), εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1993). Το 1999 προήχθη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και από το 2003 είναι Καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο στην Περιβαλλοντική Χημεία. Από το 2013 είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και από το 2013-2020 ήταν αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΑΑ.
Η εξειδίκευσή του είναι στον τομέα της ατμοσφαιρικής χημείας και φυσικής. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαπόρο στην Ιαπωνία, στο Ινστιτούτο Χημείας Max-Planck στη Γερμανία και στο Ινστιτούτο Κύπρου. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 ερευνητικά προγράμματα (30 ως συντονιστής) που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς και έχει διατελέσει μέλος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής σε 15 Εθνικά και Διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 350 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (2 στο Nature, 1 στο Science) και πάνω από 600 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια που έχουν λάβει πάνω από 15.000 αναφορές. Έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και έχει επιβλέψει 16 διδακτορικές διατριβές, 36 μεταπτυχιακές και πάνω από 60 διπλωματικές εργασίες. Διετέλεσε κριτής διδακτορικών διατριβών σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και επιστημονικών προτάσεων για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ αλλά και οργανισμών χρηματοδότησης στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Ελβετία, το Ισραήλ, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση και το ΙΚΥ για την πραγματοποίηση της διδακτορικής του διατριβής, και υποτροφία της ΕΕ (Marie-Curie) για μεταδιδακτορικές σπουδές στη Γερμανία. Έλαβε επίσης το βραβείο Haagen-Smit 2014 και το βραβείο Ecopolis / Ecocity, 2016 για το επιστημονικό του έργο.
Είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Αερολυμάτων (IARA) και Εθνικός εκπρόσωπος στο JRC (Joint Research Center) και στην ΕΕ (κλιματική αλλαγή).

Talks