Νίκη Στυλιανού

«Ξεκίνησα απ την Αρχιτεκτονική, και περνώντας απ’ την Φιλοσοφία, κατέληξα στην Τέχνη και το Design. Γρήγορα με κέρδισε το Σύγχρονο Kόσμημα. Ένα πεδίο υπό εξέλιξη, που στέκεται ανάμεσα στις Καλές και τις Εφαρμοσμένες Τέχνες. 

Γιατί το κόσμημα.

Γιατί για μένα, τόσο η δημιουργία όσο και η χρήση του, δεν αρκείται στην καθιερωμένη αντίληψη του διακοσμητικού συμπληρώματος ή του συμβόλου κοινωνικο-οικονομικού status.

Για μένα το κόσμημα είναι μέσο αυτοέκφρασης, αφήγησης, δήλωσης, μια γλώσσα ολοκληρωμένη από μόνη της. Κι όταν λέω «κόσμημα» δεν περνούν απ’ το νου μου δαχτυλίδια, βραχιόλια, κολιέ μόνο. Αλλά φαντάζομαι ένα μικρό, νεο-συσταθέν σύμπαν που μιλάει για κίνηση και στιγμές, για έννοιες και σωματικότητα, για εμπειρίες, συνδέσεις και ελευθερία, για σεβασμό στη φύση και την ύπαρξη. Μιά μικρή προσωπική επανάσταση δηλαδή».

 

Η Νίκη Στυλιανού γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι συνιδρύτρια της Anticlastics Team, μιας μη κερδοσκοπικής οντότητας που μέσα από το ετήσιο φεστιβάλ ATHENS JEWELRY WEEK παρουσίασε στο ευρύτερο κοινό τις ιδιαιτερότητες, τη διαφορετικότητα και την καλλιτεχνική διάσταση του χώρου του Σύγχρονου Κοσμήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι διευθύνουσα συντάκτρια του περιοδικού Autor και εργάζεται ως Δημιουργική Εμψυχώτρια και Σύμβουλος, ενώ σχεδιάζει τις δικές της συλλογές κοσμημάτων. Το 2021 ίδρυσε την Uni.Versus, μια γκαλερί τέχνης που εστιάζει στη ζώνη, όπου τα πεδία τέχνης τέμνονται και αλληλεπιδρούν.  

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Royal College of Art στο Λονδίνο(MA 1994, School of Architecture and Interior Design, MPhil 1998, School of Communication Design and School of Humanities). 

Πριν ασχοληθεί ενεργά με το χώρο του Σύγχρονου Κοσμήματος, εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Λονδίνο και στην Ελλάδα ως ανεξάρτητη Αρχιτέκτονας και Designer. Τα έργα της ήταν πολυεπιστημονικά, καλύπτοντας μια σειρά από πεδία μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Τέχνης.  Από το 1998 έχει επιμεληθεί πλήθος εικαστικών εκθέσεων και έχει διδάξει, και οργανώσει ποικίλα δημιουργικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δουλειά της έχει έχει δημοσιευτεί σε πολλά έντυπα μέσα  και παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.