Μιχάλης Τζανάκης

Με λένε Μιχάλη, είμαι από την Κρήτη, το Ηράκλειο

Γεννήθηκα σε μια οικογένεια με αρχές και καλές σχέσεις με την κοινότητα, την γειτονιά, το χωριό. Ο πατέρας μου ήταν παπάς, λεβέντης, ελεύθερος άνθρωπος, είχε καθαρές σχέσεις με το ποίμνιο, προσπαθούσε να βοηθήσει να νιώσουν οι άνθρωποι και οι ίδιοι ελεύθεροι μέσα από την πίστη τους. Η μητέρα μου ήταν πάντα δίπλα του, δυναμική αφοσιωμένη στην οικογένεια. Λένε πως μοιάζω στον πατέρα. Έχω άλλα τρία αδέλφια

Η βασική μου αρχή και μεγάλη ανάγκη είναι να νιώθω ελεύθερος. Γι αυτό καμμιά φορά από μικρός δεν προσαρμοζόμουν σε ψυχαναγκαστικά κοινωνικά μοτίβα. Δεν ήμουν κάποιος επαναστάτης που γκρέμιζε. Πρόσεχα πάντα να μην γίνει εγωισμός. Ένιωθα σαν τα τραγούδια του Ξυλούρη. Δεν δεσμεύονται, πετάνε παντού, μπαίνουν σε κάθε σπίτι.

Παντρεύτηκα νωρίς, ερωτεύτηκα αμέσως την όμορφη σύζυγό μου την Μαγδαληνή μου,.η οποία ήταν επίσης ένας δυναμικός και ανεξάρτητος άνθρωπος. Γρήγορα αποκτήσαμε τον γιο μας τον Ιάκωβο.

Τα πρώτα χρόνια κάναμε διάφορες δουλειές για να ζήσουμε. Καμμιά φορά ήταν μόχθος και για τους δυό μας. Δεν μας πείραζε καθόλου. Ωστόσο πάντα υπήρχε μέσα μου η επιθυμία να πετάξω, να κάνω κάτι δικό μου. Όχι τόσο για να βγάλω χρήματα αλλά για να δημιουργήσω. Το κεφάλι μου έβγαζε ιδέες. Δεν με άφηνε σε ησυχία. Ξεκινήσαμε από το μηδέν γεμάτοι όρεξη και πίστη. Σύντομα άρχισαν να πηγαίνουν τα πράγματα καλά. Υπήρχαν σημεία στον τομέα μας που χρειάζονταν να εξελιχθούν. Φτιάξαμε μια καλή ομάδα και μπήκαμε στην αγορά. Η εταιρία έχει μεγαλώσει, έχουμε σχέσεις με όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πάντα ένα μερίδιο θα πάει στο φτωχό, εκεί που υπάρχει ανάγκη. Δεν γίνεται αλλιώς. Τίποτε δεν είναι δικό μας. Τίποτα, μόνον η ψυχή μας.

Ο γιος μας οραματιστής και ο ίδιος, καθαρό παιδί, δόξα το θεό, θέλει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Τον βλέπω πως σκέφτεται και μου θυμίζει τον εαυτό μου το πως ήμουν τον πρώτο καιρό. Παρατηρώ επίσης το πόσο ελεύθερο παιδί είναι. Με ξεπερνάει. Πριν λίγο καιρό ανησυχούσα. Του έχω όμως εμπιστοσύνη, ξέρει να φροντίζει τον εαυτό του, είναι οραματιστής και να έχει καλή σχέση με τους ανθρώπους. Υπολογίζει και σέβεται.

Εύχομαι να πάνε καλά τα πράγματα με το φεστιβάλ σας. Να νιώσουν καλά οι άνθρωποι, να τους βάλετε μουσικές, να μερακλώσουν, να χαρούν τους εαυτούς τους και τις σχέσεις τους με τσου φίλου τους και τσι οικογένεές τους.

Ο Μιχάλης μόλις έμαθε για το φεστιβάλ αμέσως ρώτησε πως μπορεί να βοηθήσει. Δεν ήθελε διαφήμιση. Συμφώνησε να βάλει το λογότυπο της εταιρίας του υποστηρίζοντας υλικοτεχνικά κάποιες δραστηριότητες.