Κοινωνία των Πολιτών – Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις – 1η Ημέρα

Sep 19, 2021

11:00

Online

90

Κοινωνία των Πολιτών

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
ΜΚO – Αυτοοργανωμένες Ομάδες-Πολίτες σε δράση: Σε καιρούς κρίσης (Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία)

Ομιλητές:
1. Ευγενία Θάνου, Γενική Διευθύντρια Γιατρών του Κόσμου
Θέμα: “Μείωση του Ψυχοκοινωνικού Αντικτύπου της πανδημίας Covid19 στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες”
Οι Γιατροί του Κόσμου, από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης περί περιορισμού μετακινήσεων των πολιτών και αναστολής λειτουργίας των σχολείων, των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια, βρέθηκαν στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας, συνεχίζοντας το σύνολο των δράσεων τους, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας νέες δράσεις και προγράμματα, με στόχο πάντα την υποστήριξη, ενημέρωση και παροχή βοήθειας στους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας στο πλαίσιο συνηγορίας και προστασίας του δικαιώματος τους στην υγεία και της μείωσης του ψυχοκοινωνικού αντικτύπου και σε αυτούς που βάλλονται περισσότερο, τους απομονωμέναηλικιωμένα άτομα, τους άστεγους και τους ευάλωτους νέους.
Η πανδημία Covid19 απαίτησε άμεση δράση, ετοιμότητα και συντονισμό για την μείωση των κινδύνων και τη συνέχιση λειτουργίας των προγραμμάτων. Οι Γιατροί του Κόσμου το 2020 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη προσέφεραν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης σε 1.071 εξυπηρετούμενους ενώ πραγματοποίησαν 4.023 ενέργειες συμπεριλαμβανομένων ψυχό-εκπαιδευτικών ομάδων και καινοτόμων δράσεων όπως η Διαδικτυακή Συντροφιά για άτομα άνω των 60 ετών.
Για τους Γιατρούς του Κόσμου η ψυχική υγεία δεν αφορά μόνο την απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής αλλά περιγράφει μια κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, όπου κάθε άτομο αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματα της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό του περιβάλλον.
Οι ΓτΚ εργάζονται και υλοποιούν τις δράσεις τους σκοπώντας στην ευεξία, δίνοντας έτσι μία ολιστική διάσταση της υγείας καθώς και στη διαδικασία για την επίτευξη αυτής. Η ευεξία για τους Γιατρούς του Κόσμου έχει σωματική, διανοητική, συναισθηματική και κυρίως κοινωνική διάσταση.

2. Πέτρος Μποτέας, Μηχανολόγος-Μηχανικός, Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού
Θέμα: “‘Κοινωνικά Ιατρεία αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και υπέρβασης του παλιού, στην ιατρική, προσωπική και κοινωνική πράξη”
Τα αυτοργανωμένα, πλήρως εθελοντικά και αυτόνομα κοινωνικά ιατρεία ήταν το καινούργιο που αναδύθηκε στον τομέα της υγείας, σε μία κοινωνία που έμπαινε στο σκοτεινό τούνελ των μνημονίων του χρέους. Ένα τέτοιο είναι και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ).
Γεννημένα από το κίνητρο της αλληλεγγύης προς εκείνους τους ανθρώπους, που λόγω της ανεργίας έμειναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λειτουργούν οριζόντια προς τους ασθενείς με αλληλοσεβασμό, εγγύτητα, ισοτιμία και ενσυναίσθηση. Αυτό συνδέεται άμεσα α) με την ιατρική πράξη, που είναι ανθρωποκεντρική, εστιάζοντας συνολικά στον άνθρωπο ασθενή και όχι μόνο στην ασθένεια (ιατροκεντρικό κυρίαρχο μοντέλο), β) με τις σχέσεις των εθελοντών, που είναι σχέσεις αυτόνομων προσώπων, εξίσου υπεύθυνων για το ΜΚΙΕ, χωρίς προϊστάμενους και υφιστάμενους (ιεραρχία ), συμμέτοχους σε ότι γίνεται, με γνώμη και πράξη, και κυρίαρχο όργανο τη Γενική Συνέλευση και γ) με παρεμβάσεις προς την εκάστοτε κυβέρνηση για βελτίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προς την κατεύθυνση της δωρεάν και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας για όλους, και αλλαγής του αυταρχικού-ιεραρχικού τρόπου λειτουργίας του σε όλες τις βαθμίδες.
Εν τέλει εμπεριέχουν μια απόπειρα ενός νέου τρόπου κοινωνικής οργάνωσης όχι μόνο στο τομέα της υγείας.

3. Εύη Ορφανού, Αν. Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
Θέμα “Η κοινωνία των πολιτών σε στιγμές κρίσης- Οι ευκαιρίες που ανέδειξε η πανδημία”

Συντονίζουν: Γιώργος Αναστασόπουλος – Γιώργος Κράλλης

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/88080531522?pwd=VUVFT1ZOR3h2aU9VU1NNODR6aEswZz09

Meeting ID: 880 8053 1522
Passcode: 127766

  • Εύη Ορφανού

  • Ευγενία Θάνου

  • Πέτρος Μποτέας

Copyright 2021 All rights reserved