Πνευματικά Μονοπάτια και Θρησκείες: “Ποιος είμαι, που πηγαίνω και σε ποιον ανήκω”

Sep 5, 2021

12:00

Online

90

Πνευματικά Μονοπάτια και Θρησκείες “Μέρες προσευχής, διαλογισμού και περισυλλογής: Επιστροφή στις ρίζες και την ουσία”

Θέμα:  “Ποιος είμαι, που πηγαίνω και σε ποιον ανήκω: Η αληθινή ταυτότητα και το ατομικό μου νόημα στην ζωή”

Ομιλήτρια: Sister Jayanti Kaplani, Συνεπικεφαλής Διοίκησης Μπράμα Κουμάρις Παγκοσμίως

Ποιος είμαι;
Είμαι το μικροσκοπικό σημείο πνευματικής ενέργειας το οποίο υπάρχει βαθιά μέσα μου, το αυ-εντικό αρχέτυπο το οποίο σκέφτεται και αισθάνεται. Η πρώτη και αρχική δύναμη αυτού του αρχετύπου ύπαρξης είναι η γαλήνη, μια δύναμη που περιλαμβάνει ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης.
Σε ποιον ανήκω;
Ανήκω στο υπέροχο δέντρο της ανθρωπότητας που δημιουργείται από τον Αιώνιο Σπόρο της Ζω-ής, μια Ανώτερη Δύναμη, τον Θεό. Η επίγνωση ότι εγώ η ψυχή είμαι το πνευματικό παιδί του Θεού μου δίνει δύναμη και με φέρνει κοντά Του. Με τη σύνδεση μαζί Του η ανθρώπινη οικογένεια γίνεται ένα ξανά με αρμονική συνύπαρξη και μη βίαιη αλληλεπίδραση.
Ποιο είναι το έργο μου, το νόημά , μου;
Αυτή η εποχή μέσα από τις ακρέες δυσκολίες της μπορεί να είναι ευοίωνη. Το έργο μας είναι να τελειώσουμε τη βία και τις λάθος πράξεις. Παίρνουμε δύναμη από τις ίδιες τις αρετές μας, την αληθινή μας φύση, την αγνότητά μας και το Θεό και εκτελούμε εξυψωμένες πράξεις. Αποδεχόμαστε τα άφθαρτα δώρα της αγνότητας, της γαλήνης, της αγάπης, της ευτυχίας και της δύναμης και τα εφαρμόζουμε στη ζωή μας μεταμορφώνοντάς την. Εμπνέουμε τους άλλους ανθρώπους οι οποίοι έχουν λησμονήσει το ποιοι πραγματικά είναι προσκολλημένοι σε τεχνητά αφηγήματα, σχέσεις και εσωτερικευμένους ρόλους οι οποίοι τους δόθηκαν απ’ αλλού.

 

”Ποιος είμαι, από που έρχομαι, πού πηγαίνω, σε ποιόν ανήκω, ποιο είναι το ατομικό μου νόημα στην ζωή”

Αυτά είναι τα βασικότερα ερωτήματα που απασχόλησαν τον άνθρωπο ανά τους αιώνες. Σε αυτά προστέθηκαν ερωτήματα και ανησυχίες για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη, λόγω της διαρκούς κλιματικής αλλά και της αξιακής κρίσης των οποίων γινόμαστε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια. Η κρίση της πανδημίας, η διαρκής οικονομική κατάρρευση, η ανισότητα και η ανασφάλεια, η βία και η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις, έχουν έντονο αντίκτυπο τόσο στην σωματική υγεία όσο και στον ψυχισμό των ανθρώπων.

Τα αφηγήματα περί ευημερίας και ευτυχίας μέσω της εκπλήρωσης υλικών στόχων και αναγκών, θέσεων εξουσίας και κύρους, έχουν καταρρεύσει με πάταγο, αφήνοντάς μας με τα ίδια υπαρξιακά ερωτήματα και περισσότερα προβλήματα. Ο ετεροπροσδιορισμός μέσω εξωτερικών, υλικών και φθαρτών επιτευγμάτων, μας έχει καταστήσει αδύναμους και έρμαια επίπλαστων αναγκών που διαρκώς προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε.

Ο άνθρωπος τόσο στο παρελθόν, όσο και τώρα, προσπάθησε να δώσει απαντήσεις και να βρει λύσεις, μέσω της Φιλοσοφίας, της Θρησκείας, των Επιστημών, της Πολιτικής, των κινημάτων και ομάδων. Ωστόσο οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν αποσπασματικές, σαν τα κομμάτια ενός παζλ μεγαλύτερου και ευρύτερου, ενός χάρτη την συνολική εικόνα του οποίου αδυνατούσε να δει.

Οι αποσπασματικές απαντήσεις όχι μόνο δεν ικανοποιούν τα εσωτερικά κενά, αλλά αντιθέτως τα βαθαίνουν περισσότερο διότι ματαιώνουν και αποπροσανατολίζουν από την αλήθεια. Ποια είναι τελικά αυτή η αλήθεια??? Ένας μύθος της αρχαιότητας, θέλει τους θεούς να έκρυψαν την Αλήθεια μέσα στον άνθρωπο, γιατί ήξεραν πως ποτέ δεν θα ψάξει εκεί….

Η ανακάλυψη και το βίωμα του αληθινού μας εαυτού, ο επαναπροσδιορισμός του ως προς την ύλη και την αιωνιότητα, μπορούν να μας δώσουν τις πραγματικές απαντήσεις. Μόνο ο ανώτερος αληθινός εαυτός μας μπορεί να έχει επίγνωση, να αναδείξει και να βιώσει το αληθινό νόημά σε αυτό τον κόσμο καθώς και τον ύψιστο προορισμό μας, διότι μέσα μας ενυπάρχει όλη η γνώση και η σοφία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει, είναι να τα αναδύσει, να ξαναθυμηθεί. Όλες οι αρετές, τα ταλέντα και οι ιδιαιτερότητες της ανώτερης φύσης μας αναδύονται μέσα από την σιωπηλή διαδικασία επανασύνδεσης μας μαζί τους. Μόνο τότε μπορεί να νιώσει το αίσθημα ότι ανήκει στον εαυτό του, στην ανθρωπότητα και σε μια Ανώτερη Δύναμη “κατ εικόνα και ομοίωση” με την οποία μπορεί να σχετιστεί στο πλαίσιο μιας αληθινής σχέσης, έξω από λατρευτικές τυφλές πρακτικές. Να νιώσει πλήρης και ότι ανήκει στην ίδια του την ζωή.

Τότε και μόνο τότε είναι εφικτή η δημιουργία ενός κόσμου φωτεινού, με ευημερία και ευτυχία για όλους.

 

Γενικές Πληροφορίες
Οι Brahma Kumaris είναι ένα παγκόσμιο πνευματικό κίνημα αφιερωμένο στην προσωπική μετα-μόρφωση και την παγκόσμια ανανέωση. Ιδρύθηκε στην Ινδία το 1937. Οι Brahma Kumaris έχουν εξαπλωθεί σε πάνω από 110 χώρες σε όλες τις ηπείρους, έχοντας εκτεταμένο αντίκτυπο σε πολ-λούς τομείς, ως διεθνής ΜΚΟ.
Ωστόσο, η πραγματική αφοσίωσή τους είναι στο να βοηθήσουν τα άτομα να μεταμορφώσουν την οπτική τους για τον κόσμο από υλική σε πνευματική. Στηρίζουν την καλλιέργεια μιας βαθιάς συλλογικής ειρηνικής συνειδητότητας και την καλλιέργεια της ατομικής αξιοπρέπειας της κάθε ψυχής.

 

Διεθνής Συντονισμός
Η πνευματική έδρα των Brahma Kumaris είναι στο Mount Abu, στην Ινδία. Σε εθνικό επίπεδο, οι δραστηριότητες συντονίζονται τοπικά σύμφωνα με τις πνευματικές αρχές των Brahma Kumaris και σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν την κάθε χώρα. Οι δραστηριότητες που έχουν διεθνές ενδιαφέρον συντονίζονται σε περιφερειακό επίπεδο από τα γραφεία στο Λονδίνο, τη Μόσχα, το Ναϊρόμπι, τη Νέα Υόρκη και το Σίδνεϋ.

Ο ρόλος των γυναικών ως πνευματικοί ηγέτες
Οι Brahma Kumaris είναι ο μεγαλύτερος πνευματικός οργανισμός στον κόσμο που ηγείται από γυναίκες. Ήταν ο ιδρυτής Prajapita Brahma Baba, ο οποίος επέλεξε να βάλει τις γυναίκες μπροστά εξ αρχής, κάτι που ξεχώρισε τους Brahma Kumaris από τις άλλες θρησκείες και πνευματικές ορ-γανώσεις. Για πάνω από 80 χρόνια την ηγεσία τους χαρακτηρίζει το σταθερό θάρρος, η ικανότητα για συγχώρεση και μια βαθιά δέσμευση για ενότητα.
Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες κατέχουν τα ηνία της διοίκησης, παίρνουν πάντα τις αποφάσεις σε συνεργασία με τους άνδρες. Πρόκειται για μια συνεργασία και ένα μοντέλο ηγεσίας που βασίζεται στην συντροφικότητα την συναίνεση, το σεβασμό, την ισότητα και την ταπεινότητα. Ως εκ τούτου, στέκεται ως υπόδειγμα ολοκληρωμένης και αρμονικής δικαιοδοσίας.

 

Οι Μπράμα Κουμάρις στα Ηνωμένα Έθνη
Οι Brahma Kumaris είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων σε περισσότερες από 110 χώρες, και εί-ναι μια διεθνής μη – κυβερνητική-οργάνωση (ΜΚΟ) των Ηνωμένων Εθνών, διαπιστευμένη με Γενική Συμβουλευτική Θέση στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC).
Το κίνημα έχει επίσης:
• Θέση Συνεργάτη στο Τμήμα Δημόσιας Πληροφόρησης (DPI)
• Συμβουλευτική Θέση στο Ταμείο για τα Παιδιά των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF)
• Θέση Παρατηρητή στη Σύμβαση για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP)

 

Το κίνημα είναι επίσης:
• Μια Οργάνωση – Παρατηρητής στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC)
• Μέλος-ναυαρχίδα της Οργάνωσης ‘Εκπαίδευση για Αγρότες’ (ΕRP), και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Συντονίζουν: Λένα ΚούτσικαΚωνσταντίνος Σταυρόπουλος

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/81676956335?pwd=cGsxUlZPZkdxejlQNWlnTDJZWmZFdz09

Meeting ID: 816 7695 6335
Passcode: 991053

  • Jayanti Kirpalani

Copyright 2021 All rights reserved