Πνευματικά Μονοπάτια και Θρησκείες: “Η αγάπη που πνίγει και η αγάπη που ελευθερώνει”

Sep 9, 2021

19:00

Online

90

Πνευματικά Μονοπάτια και Θρησκείες “Μέρες προσευχής, διαλογισμού και περισυλλογής: Επιστροφή στις ρίζες και την ουσία”

Θέμα:  “Η αγάπη που πνίγει και η αγάπη που ελευθερώνει

Ομιλητές: Πατέρας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λύβιος)

Η αγάπη είναι μια λέξη και έννοια την οποία ο καθένας ντύνει όπως επιβάλει η ηθική του γούστου του. Τις περισσότερες μάλιστα φορές την αφήνει παντελώς γυμνή, αφού πρώτα έχει παραχαράξει και παραμορφώνει την πραγματικότητα της. Στην ομιλία μας, ψάχνουμε να ντύσουμε την αγάπη με την οντολογική της αλήθεια. Με αυτό δηλαδή που όντως είναι. Θα προσπαθήσουμε να δούμε εάν η αγάπη είναι ένα ένστικτο ή μια θυσιαστική επιλογή. Εάν είναι απλά ένα συναίσθημα ή μια υπεύθυνη πράξη ζωής.
Ποια είναι η διαφορά μιας αγάπης που υπακούει απλά σε συναισθηματισμούς από εκείνη που φανερώνεται ως θυσία και πράξη ζωής; Εάν τελικά η αγάπη δεν είναι ένα ένστικτο που πάντες κουβαλάμε μέσα μας, τότε ποιος είναι εκείνος που μπορεί να μας μάθει να αγαπάμε; Μπορεί άραγε η αγάπη να μας πνίξει ή καταστρέψει; Υπάρχουν τέτοιες μορφές τοξικής αγάπης; Και εάν ναι, τότε πως προστατευόμαστε από αυτές; Μπορούμε να αγαπάμε βάζοντας όρια;
Ο Χριστός είναι Εκείνος που φανερώνει στον κόσμο την απόλυτη μορφή Αγάπης, αυτής που μπορεί να θεραπεύσει και να λυτρώσει τον άνθρωπο. Μιας αγάπης που δεν είναι μια υψηλή ιδέα αλλά ένα πρόσωπο. Στην εκκλησία δεν σωζόμαστε από ιδανικές ιδέες αλλά από την παρουσία προσώπου που μας αγαπάει απόλυτα και απρουπόθετα. Στην εκκλησία μαθαίνουμε να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε λυτρωτικά που σημαίνει αιώνια, πέρα ακόμη κι από τον θάνατο. Νικάω όλες τις μορφές θανάτου όχι επειδή είμαι τέλειος αλλά γιατί κάποιος με αγαπάει.

Συντονίζουν: Κατερίνα Χατζάκη – Γιώργος Κράλλης

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/84708937765?pwd=UjJYNFBqOGJCbXdCQ3R6T1lPdzdMUT09

Meeting ID: 847 0893 7765
Passcode: 676944

  • Πατέρας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λύβιος)

Copyright 2021 All rights reserved